mägaya rom

 
Buurtboerderij moet samenwerken  

'tegenstanders zijn gewoon bang voor verandering'

23-06-2004; Het Parool


AMSTERDAM - Als het aan stadsdeel Westerpark ligt, gaat buurtboerderij Ons Genoegen aan de Spaarndammerdijk samenwerken met zorginstelling Mentrum. Spanningen en ruzies binnen het bestuur en de leden van de boerderij zijn daarvan gevolg. 'Ons Genoegen is niet ons meer, maar jullie tegenover ons.'
Mentrum, dat actief is in de geestelijke gezondheidszorg, wil een huis bouwen op het terrein van de boerderij waar in totaal tien mensen met een depressie kunnen wonen. Zij kunnen dagelijks op de boerderij vertoeven en licht werk verrichten om te voorkomen dat zij verder wegglijden van de samenleving. De buurtfunctie die de boerderij altijd heeft gehad, moet blijven, volgens stadsdeel Westerpark.
"Onmogelijk,'' zegt Jan van Duren. Hij heeft ruim twee jaar in het bestuur gezeten van boerderij Ons Genoegen. "De boerderij is altijd laagdrempelig geweest voor iedereen. Die drempel wordt met de komst van de depressieve mensen aardig verhoogd. Bezoekers zullen de boerderij gaan mijden. De voorstanders binnen het bestuur en het stadsdeel zijn niet goed snik," vindt Van Duren.
"Stadsdeelbestuurder Dirk de Jager, die zich bezighoudt met deze zaak, schuift zijn financiële problemen af. Het huisje op de boerderij is bouwvallig en moet grondig gerenoveerd en in oude staat teruggebracht worden. Het is de bedoeling dat het gebouw een monumentale status krijgt. Daar hangt een prijskaartje aan. En daar is geen geld voor gereserveerd door de deelraad, terwijl De Jager dat wel moest doen. Westerpark is eigenaar van de boerderij. Zodra Mentrum een vinger in de pap krijgt, is De Jager af van al die rompslomp. Krijgt hij allerlei subsidies van ministeries, omdat hij zogenaamd goed bezig door hulpbehoevende mensen te helpen."
Volgens De Jager (GroenLinks) is de miljoen euro die nodig is voor de renovatie niet op te brengen voor het stadsdeel. Hij verwacht door dit initiatief financiële steun van verschillende ministeries en wellicht ook uit het buitenland. "Zo kunnen wij de boerderij toch redden. En wij helpen zo ook een grote groep mensen die het moeilijk heeft," stelt De Jager.
Voorzitter van het bestuur van de boerderij, Betty Niesing, hoopt dat de leden morgen voor het plan van Mentrum en het stadsdeel stemmen. Volgens Niesing is dat de enige mogelijkheid om de boerderij te helpen.
Ons Genoegen is drie jaar geleden gekraakt door het bestuur en het beheer is tot op de dag van vandaag gedoogd door Westerpark. Maar volgens Niesing wordt het nu tijd dat er meer beleid komt. "Wij hebben hulp nodig van buitenaf om ons staande te houden. De boerderij heeft altijd opengestaan voor mensen die het moeilijk hebben. Zij helpen nu ook al mee met werkzaamheden. Daar hebben zij verschrikkelijk veel baat bij." Door te gaan samenwerken met Mentrum, kan die steun volgens Niesing voortgezet worden. "Tegenstanders zijn gewoon bang voor verandering. Wat moeten die gekken op hier, denken zij," zegt Niesing.
"Gekken? Ik heb het niet over gekken,'' aldus Van Duren. "Ik ben zelf patiënt van Mentrum. Het is niet zo dat ik de patiënten geen plaats wil bieden. Maar waarom moet dat precies op de boerderij? Mentrum kan overal terecht. Ons Genoegen moet geld krijgen van het stadsdeel en daarvan een mooie kantine bouwen en een theater, zodat mensen daar met alle plezier kunnen recreëren."
Pieter Wetser, manager van Mentrum begrijpt de commotie niet. "De boerderij en Mentrum worden buren die samenwerken. De boerderij blijft eigen baas. Bewoners hoeven niet bang te zijn dat er zwaar depressieven komen. Het gaat om de lichtste vorm van depressie. Zij doen niemand kwaad."  


Datum: 23-06-2004 Pagina: 17 Rubriek: Het Parool;  Stasja Köhler[?]

2004 

Urban 2 - Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -

Amsterdam: Buurtboerderij Ons Genoegen

Boerderij Ons Genoegen is één van de laatste oude boerderijen aan de IJ-oever. De boerderij dateert uit 1880 en werd in 2000 verlaten door de laatste bewoonster. Om te voorkomen dat de boerderij zou worden gesloopt, heeft een groep buurtbewoners kort daarna de boerderij bezet. Deze groep heeft zich georganiseerd in een vereniging, die zich tot doel heeft gesteld laagdrempelige activiteiten te organiseren voor en door bewoners uit de omliggende buurten. Door de toestroom van mensen die begeleiding nodig hebben, dreigt de vereniging ten onder te gaan aan haar eigen succes.

Het Stadsdeel Westerpark, eigenaar van de boerderij, wil toe naar een duurzame bestemming en een kostendekkende exploitatie. De buurtvereniging, op zoek naar een levensvatbaar concept, is met Mentrum, een organisatie op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg, in gesprek geraakt. De vereniging en Mentrum hebben samen een concept ontworpen voor de boerderij en het aangrenzende terrein ten westen hiervan.

Op de locatie van Boerderij Ons Genoegen worden twee projecten gerealiseerd, dankzij een subsidie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Doel
Het doel van de projecten is om mensen met psychiatrische klachten in het economische en sociaalmaatschappelijke leven te activeren. Daarnaast beogen de projecten het contact tussen mensen met psychiatrische klachten en buurtbewoners te bevorderen.

Aanpak
Boerderij Ons Genoegen wordt gerenoveerd. Het gebouw wordt geschikt gemaakt voor activiteiten voor buurtbewoners en cliënten, zodat een multifunctionele voorziening wordt gerealiseerd.

Er wordt een nieuwbouw van een time-outvoorziening of zorghotel voor cliënten van Mentrum gerealiseerd op het terrein ten westen van de boerderij. Dit gebouw van 500 m2 bevat 10 woonverblijven met sanitaire voorzieningen voor psychiatrische patiënten, een slaapverblijf voor een slaapwacht c.q. beheerder, een keuken en gemeenschappelijke ruimten.

De opzet en uitstraling van de nieuwbouw zorgen er voor dat de cliënten een veilige woonomgeving hebben, maar tegelijkertijd worden uitgenodigd om naar de boerderij te gaan om te werken en te recreëren tussen de buurtbewoners die daar komen. De grond rondom de voorziening wordt ook ingericht als tuin en aangesloten op de boerderijtuin, zodat één geheel ontstaat.

Verwacht effect
Door de realisatie van de time-outvoorziening en de renovatie van de boerderij ontstaat er een multifunctionele ontmoetingsplaats waar voor en door buurtbewoners activiteiten en cursussen worden georganiseerd, ondersteund door cliënten van Mentrum en overige buurtbewoners.
Looptijd
1 januari 2005 - 31 december 2007
Budget
Europese subsidie: € 242.662
Totale kosten: € 1.225.373

Contact
Meer informatie is verkrijgbaar bij het programma management.

Amsterdam
020 - 8512860

http://www.urban-2.nl/projecten/projectpag.asp?idproject=170

 

060523 

Stadsdeel Westerpark - Besluiten DB 23/05/06
Aanvulling samenwerkingsovereenkomst Mentrum. Gevraagde beslissing ... tot het behoud van de Buurtboerderij Ons Genoegen (Buurtboerderij), Stichting Mentrum ...
<http://www.westerpark.amsterdam.nl/@137083/pagina/>

 

 

 070625 Wethouder Dirk de Jager

Renovatie Buurtboerderij en nieuwbouw Mentrum van start

Het is eindelijk zover: de renovatie van de Buurtboerderij en de nieuwbouw van de Time Out voorziening van Mentrum in Fase E in het Westerpark is gestart. Het is gelukt om twee mooie doelen te verenigen. Met financiële steun van de Europese Unie en van Monumentenzorg Amsterdam, kan de Buurtboerderij als monument worden gerenoveerd en voor de buurt behouden worden. De Vereniging Buurtboerderij gaat zoveel mogelijk door met haar activiteiten op een tijdelijke locatie schuin achter de Boerderij naast de Hondenvereniging.

Volgens planning zal de Boerderij volgend jaar klaar zijn. Ondertussen zullen de buren van Mentrum aan de Time Out voorziening werken die ongeveer gelijktijdig opgeleverd wordt.

Het wordt een prachtig in de groene omgeving passend gebouw, waarin 10 mensen met lichte psychische klachten op adem kunnen komen. De gasten zullen ook tuinwerkzaamheden doen. De buurtboerderij zal de maaltijden verzorgen.

Zo ontstaat er een unieke omgeving waarin buurtbewoners kunnen genieten van de buurtboerderij, en gasten van de Time Out voorziening ook een plek hebben.

Dit is een voorbeeld van hoe buurtbewoners elkaar kunnen helpen. Een voorbeeld van sociale cohesie. Oftewel een voorbeeld zoals ik een Gemeenschap der Gemeenschappen voor ogen sta.

Auteur: Dirk de Jager 25 06 2007 5:02 pm

dereigers.net/westerparklog/?p=380 -

 

Naam bedrijf: Stichting Beheer Buurtboerderij Ons Genoegen  Soort bedrijf: Dienstverlening voor kunstbeoefening en organisatie van culturele evenementen 
Bezoekadres: Spaarndammerdijk 319   Contactpersoon:  
1014AA   AMSTERDAM   Internet:  
Land: Nederland  E-mail:  
Postadres: Spaarndammerdijk 319   Telefoon:
1014AA   AMSTERDAM   Fax:  
Provincie: Noord Holland  Mobiel nummer:  
KvK Nummer: 342870530000  Id nummer 3029951
Datum aanmaak: 11/25/2007 2:00:00 PM  Datum gewijzigd: 11/25/2007 2:00:00 PM 

 

 

 

080318

Stadsdeel Westerpark - Besluiten DB 18/03/08
Zoals vermeld in de overeenkomst wordt er een Raad van Advies (RvA)
aangesteld, bestaande uit mensen van Mentrum, Buurtboerderij en ons
stadsdeel. ...
<http://www.westerpark.nl/stadsdeelbestuur/

bestuur_van_het/dagelijks_bestuur/besluiten_db/@136838/besluiten_db_18_03/>

 

 

081006 

Stadsdeel Westerpark - Besluiten DB 19/08/08
... van 6 oktober 2008 tussen Stichting Beheer Buurtboerderij Ons Genoegen,

<http://www.westerpark.amsterdam.nl/@142383/besluiten_db_19_08/>

 

 

 091121

Roads - Buurtboerderij in veilige handen
De Buurtboerderij is een groene oase aan de rand van de ... van de
Buurtboerderij, buurtbewoners en cliënten van Mentrum tal van activiteiten
opzetten. ...
<http://roads.nl/nieuws/buurtboerderij_in_veilige_handen>

 
29 november 2009 18:02
onderwerp: arkin/roads/bb !!

De Buurtboerderij is een groene oase aan de rand van de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Uniek aan de Buurtboerderij is dat buurtbewoners, zorgmijders, mensen met bijvoorbeeld een kleine beurs, een achtergrond in psychiatrie, dak- en thuisloosheid of met een licht verstandelijke handicap en gasten van de Time Out Voorziening deze plek met elkaar delen. Hierdoor kunnen mensen die in de stad in een isolement komen op hun eigen manier deelnemen aan sociale activiteiten.
ROADS vormt de komende drie jaar het bestuur van de boerderij en zal samen met de vrijwilligersraad van de Buurtboerderij, buurtbewoners en cliënten van Mentrum tal van activiteiten opzetten. Daarbij staan de wensen van deelnemers centraal. “ROADS begrijpt wat de Buurtboerderij nodig heeft en is bereid om dat als vertrekpunt te nemen”, aldus Pieter Wetser, directeur van ROADS.
ROADS zet functionele workshops, cursussen en opleidingen op voor deelnemers om de kwaliteit van de Buurtboerderij verder te verbeteren. Ook zullen in overleg met de boerderij nieuwe activiteiten worden opgestart zoals een groenproject, pluktuin, bouwproject, biowinkel, het uitbreiden van de weggeefwinkel en andere initiatieven.
 
 
 
 

 091209 Notulen stadsdeel Westerpark


Ten tweede heeft het stadsdeel een samenwerkingsovereenkomst met Stichting Buurtboerderij en Mentrum. In de overeenkomst is opgenomen dat de buurtboerderij ...
<http://www.westerpark.amsterdam.nl/aspx/download.aspx?nocache=true&file=/contents/pages/119311/091013foraverslagvstg.doc>

Januari 07, Staats/Buurtkrant

Buurtboerderij wordt een Mongoolse tent


In maart begint de renovatie van de Buurtboerderij op de Spaarndammerdijk. De in 2001 gekraakte boerderij zal dan acht maanden niet gebruikt kunnen worden. Daarna begint, in gerenoveerde staat, hun samenwerking met het nieuw te bouwen uitpufcentrum van Mentrum. Een Mongoolse tent zal zolang als ‘wisselwoning’ dienen voor het gemeentemonument.

De schrik zit er goed in bij de bestuursleden en vrijwilligers van de buurtboerderij. Door een artikel in Het Parool eind december over gifgrond in de moestuin (er zal nieuwe, schone grond komen) en onrust in het bestuur (één bestuurslid is opgestapt) is een onverwachte journalist van de Staatskrant&Buurtkrant op een avond waarop gepraat wordt over de renovatie even een onwelkome gast. ‘Laat ons er eerst onderling met elkaar over praten en kom later weer terug. Het is nu nog te vroeg voor een artikel over de renovatie.’ Het enige wat de medewerkers van de boerderij willen is rust in de tent. Letterlijk, want de komende tijd zal een door het stadsdeel beschikbaar gestelde Mongoolse tent van 7,5 meter breed, voor continuïteit in de renovatieperiode moeten zorgen. Als de boerderij daarna af is, zal Mentrum gebruik gaan maken van de activiteiten van de buurtboerderij. Het geld dat Mentrum daarvoor zal betalen is ongeveer gelijk aan de huur die de buurtboerderij voortaan wél zal moeten ophoesten.

Tochtige zolder
Twee dagen later is de ontvangst juist hartelijk. Bestuurslid Jan-Willem Piet geeft vol trots een rondleiding. Langs de wegwerpwinkel, het kinderfeestje rond het kampvuur, de tochtige lege zolder, de slaapplek van de slaapwachten en de driehonderd jaar oude kelder vol water. Samen met zijn dochter zoekt hij naar de geelgestreepte padden onder de tegels in de grote tuin tussen de boerderij en het spoor. Het zijn diezelfde geelgestreepte padden die ervoor zorgen dat het nog niet zeker is waar de Mongoolse tent zal komen te staan. Jan-Willem: ‘Het terrein van de stadsnomaden zou een ideale plek voor ons zijn, maar op dat terrein wordt een strijd gevoerd tegen de komst van BP en voor de padden die daar zitten. Wij willen ons met die strijd niet bemoeien. Wij willen gewoon een plek toegewezen krijgen waar we die Mongoolse tent kunnen neerzetten. Andere opties zijn het terrein van Nico, de man die paarden houdt. Het stadsdeel zal met hem gaan praten, maar de vraag is of hij kan inschikken. Nog een mogelijkheid is het schoongronddepot tegenover het terrein van de stadsnomaden.’

 Gelikter
Terwijl de verhuizing al in februari zal moeten plaatsvinden is nog veel onzeker. Jan-Willem: ‘We weten niet of er straks ook riolering, stromend water en elektriciteit is. Er komt in ieder geval een keukenunit en een toiletvoorziening. We weten ook nog niet waar we onze spullen zullen opslaan, waarschijnlijk in een grote container. Maar sommige dingen willen we bij de hand hebben, zoals de muziekinstallatie. Want misschien gaan we wel gewoon door met muziekactiviteiten en feesten, ook dat weten we nog niet. Mijn persoonlijke mening is dat we de komende twee maanden alle activiteiten beter op een laag pitje kunnen zetten en dan eens kijken op welke plek we terecht gekomen zijn.’
Een andere zorg is hoe de sfeer straks zal zijn in de gerenoveerde boerderij. Jan-Willem: ‘Het zal gelikter worden, er komt een echte keuken, een vergaderruimte boven en zelfs een vloerverwarming, op een plek waar vroeger koeien liepen! Wij vragen ons af hoe we hetzelfde gevoel van nu terug kunnen krijgen als er straks vloerverwarming ligt. We gaan proberen te regelen dat wijzelf het laatste gedeelte kunnen verbouwen, zodat de sfeer behouden kan blijven.’
Alle buurtbewoners die de komende periode willen helpen met verhuizen en het bewaken van de spullen zijn van harte welkom.

 Januari 07, Staats/Buurtkrant

 

 

 

Het Parool 30-12-2006

Gif in en bij de Buurtboerderij ; het kon erger: 'er is niemand doodgegaan'

Amsterdam - De Buurtboerderij in Westerpark maakt moeilijke tijden door.
Eerst was er onenigheid over de koers van het idealistische collectief en
nu blijkt de grond van de ecologische moestuin zwaar verontreinigd te
zijn.

Dat was even slikken voor de vrijwilligers van de Buurtboerderij in
Westerpark, toen zij eerder deze maand te horen kregen dat de grond van de
ecologische moestuin verontreinigd bleek te zijn met lood, zink en
polycyclische aromatische koolwaterstoffen.

De met zorg gekweekte snijbieten, peultjes, courgettes en andere
onbespoten groenten uit de tuin werden de laatste jaren verwerkt in de
biologische maaltijden die drie maal per week voor een vriendenprijs
werden opgediend. Ook de muntthee wordt nu tijdelijk elders ingekocht.

De verontreiniging kwam aan het licht tijdens een bodemonderzoek voor de
grootscheepse renovatie die volgend jaar maart van start gaat. De
vervallen monumentale boerderij aan de Spaarndammerdijk krijgt een
grondige opknapbeurt.

De grond moet een halve meter worden afgegraven, wat vijftigduizend euro
zal kosten. Dat is een flinke strop, erkent bestuurslid Jan-Willem Piet,
die de ernst van de verontreiniging wel wil relativeren: "Er is niemand
doodgegaan."

De bodemverontreiniging heeft ook gevolgen voor de nieuwbouw op het
terrein van een crisisopvang van Mentrum, het centrum voor de geestelijke
gezondheidszorg. De Buurtboerderij zal samenwerken met Mentrum, in ruil
waarvoor de voormalige krakers straks ook formeel de beschikking krijgen
over de gerenoveerde boerderij. Voor het gehele project is 1,2 miljoen
euro gereserveerd.

Het is een belangrijke stap voor de beheerders van de Buurtboerderij, die
in 2001 als krakers hun intrek namen in het vervallen monument. Pogingen
van het stadsdeelbestuur de bewoners te verwijderen, zorgden voor grote
onrust bij de krakersgezinde achterban en uiteindelijk tot het vertrek van
bestuurder Martine Fransman van GroenLinks. De krakers mochten blijven en
bouwden de boerderij uit tot een alternatief buurtcentrum met
uiteenlopende activiteiten als tekenen, vegetarisch koken, tuinieren en
zelfverdediging.

De nieuwe opzet heeft het afgelopen jaar geleid tot stevige discussies
binnen de vereniging. De nieuwe, zakelijker koers viel niet bij alle leden
in goede aarde, vertelt Jupijn Haffmans. Het voormalige raadslid van
Amsterdam Anders/De Groenen trad tijdens vergaderingen op als
onafhankelijk voorzitter om de discussie in goede banen te leiden. "Het
was een kruiwagen vol kikkers," blikt Haffmans terug. "Maar de schade is
beperkt gebleven. Er zijn enkele leden opgestapt en een bestuurslid."

De scheiding der geesten had vooral betrekking op de komst van een
stichting voor het beheer van de boerderij en een deugdelijke
administratie, volgens Haffmans een noodzakelijke stap voor de
organisatie, volgens anderen een te diepe buiging voor de commercie.

Ook was er discussie over de vraag of nu wel of niet geblowd mag worden op
het terrein, al was er in dat geval geen sprake van een principiele
kwestie, meent Haffmans: "Als een vrijwilliger overdag zit te blowen en
verder geen poot uitsteekt, leidt dat onherroepelijk tot wrijving."

De uitkomst van het debat was het vertrek van bestuurslid Hendrik
Hobbelink. In een verklaring op de website van de Buurtboerderij laat hij
weten zich 'duidelijk te willen distantieren van het gedachtegoed van de
overige leden van het bestuur met betrekking tot een belangrijk thema'.

Hobbelink stuurde aan op ingrijpende veranderingen op de werkvloer. 'Deze
idee leeft niet bij de rest van het bestuur. Men lijkt ervoor terug te
deinzen om werkelijk beleid te formuleren, waardoor we mijns inziens een
gevaarlijke en uitzichtloze koers varen.'

Helaas is Hobbelink niet bereikbaar voor nadere uitleg.

Zijn belangrijkste tegenstrever, penningmeester Jan-Willem Piet, kiest
zijn woorden minder omzichtig. "Hobbelink wilde graag het baasje
uithangen. Hij was een groot voorstander van arbeidsverhoudingen. Maar je
kunt vrijwilligers niets opdragen. Je kunt vrijwilligers alleen vragen
iets te doen. Dat leidde tot oeverloze discussies." Piet rondt zijn
analyse af met een verzuchting: "Ik ben blij dat hij weg is."

Dat Hobbelink op de website van de Buurtboerderij nog wel de gelegenheid
krijgt zijn kant van het verhaal uitgebreid uit de doeken te doen, zit
Piet niet lekker. "Ik word er niet vrolijk van. Maar ik ga niet zeggen dat
de tekst moet worden verwijderd. Onze webmaster, Frans van der Pol,
beschikt over journalistieke afhankelijkheid. Dat is ook een punt dat bij
ons hoog in het vaandel staat."

PATRICK MEERSHOEK 

 

 september 2009

 Bestuur vervangen, betalingen gestaakt
 Buurtboerderij in crisis

> > Eind augustus is het bestuur van de Buurtboerderij opgestapt en
> > vervangen door twee leden uit de zogenaamde Commissie van Advies.
> > Aanleiding was het opzeggen van het vertrouwen in het oude bestuur
> > door het Time Out-hotel van Mentrum. Dat weigerde nog langer geld te
> > betalen aan de Buurtboerderij, zoals afgesproken in de overeenkomst
> > tussen de twee en het stadsdeel. Redenen: ‘financiële perikelen’ en
> > ‘de omgangsvormen’. Ook was er volgens de Time Out ‘te veel
> > alcoholgebruik’ op de boerderij en ‘overlast door late feesten’.
> > Het bestuur van de Buurtboerderij heeft toen steun gezocht bij het
> > stadsdeel en daar extra subsidie aangevraagd. Maar het stadsdeel gaf
> > niet thuis. Toen heeft het bestuur het vertrouwen opgezegd in het
> > stadsdeel en ook in de leden van de Commissie van Advies. Nieuwe
> > bestuursvoorzitter Jupijn Haffmans: ‘Zo ontstond er een onwerkbare
> > situatie, omdat ook het stadsdeel stopte met betalen. Het voortbestaan
> > van de Buurtboerderij zoals wij die kennen hing aan een zijden
> > draadje. De enige oplossing was een bestuurswissel, en nu proberen het
> > vertrouwen te herstellen.’

 

 Dubbelrol

> > Kern van het probleem is de dubbelrol die het oude bestuur jaren heeft
> > gespeeld, als bestuurders en tegelijk beheerders van de boerderij. Het
> > beheer vroeg zo veel energie dat de bestuurstaken daar onder te lijden
> > hadden. Oud-bestuurslid Jan Willem Piet: ‘Eigenlijk wil ik niks
> > zeggen. Afgesproken is dat Jupijn het woord doet. Maar... wij hebben
> > ons wel helemaal stuk gewerkt op de boerderij. Want geld voor betaald
> > beheer was er niet. En als je met vrijwilligers werkt zoals hier moet
> > er ook goede begeleiding zijn. Zonder goed beheer kun je niet genoeg
> > verdienen om de boel draaiend te houden. En we moesten wel heel veel
> > leveren aan Time Out. Drie maaltijden per dag, activiteiten voor de
> > bewoners, noem maar op. Daarnaast hadden we extra kosten,
> > kinderziektes na de restauratie en dergelijke. Het is goed dat het
> > beheer en het bestuur nu gescheiden zijn. Ik heb er vertrouwen in dat
> > dit bestuur een nieuwe koers kan uitzetten en de boerderij in stand
> > kan houden. Want die moet er natuurlijk over vijftig jaar ook nog
> > zijn.’

Vrijwilligersraad

> > Jupijn: ‘We moeten proberen de Buurtboerderij als laagdrempelige
> > instelling voor de buurt te behouden. Dat gaan we doen door met
> > Mentrum en het stadsdeel te gaan praten hoe het verder moet. We gaan
> > ons niet bezighouden met uitvoerende taken. Wel willen we verkiezingen
> > organiseren voor een nieuwe vrijwilligersraad. En op zoek gaan naar
> > nieuwe bestuurders, omdat wij dit tijdelijk doen. Het liefst
> > bestuurders die niet al jaren hier op de boerderij rondlopen. Ook moet
> > er geld komen voor betaald beheer. Voor de verkiezingen van 2010 moet
> > de boerderij weer goed op de rails staan. Want dan komt er een nieuw
> > stadsdeelbestuur, en of daar ook iemand inkomt met de inzet die
> > portefeuillehouder Dirk de Jager heeft getoond voor de boerderij is
> > maar de vraag.’
> > Jupijn, die al acht jaar bij de Buurtboerderij betrokken is, onder
> > andere als technisch voorzitter van vergaderingen, is zelf
> > oud-politicus. Voor AmsterdamAnders/DeGroenen zat hij in de
> > gemeenteraad. Het andere nieuwe bestuurslid is interim-manager Paul
> > van der Linden, die eerder directeur was bij De Regenboog
> > (maatschappelijke opvang voor daklozen en verslaafden) en de
> > Amsterdamse Vriendendiensten.
> >
> > - - - - - - - - - - - - -
> > oktober 2009
> > - - - - - - - - - - - - -
> > Het belang van structuur bij het werken met vrijwilligers
> > Buurtboerderij op zoek naar stabiele toekomst
> > Vorige maand is het bestuur van Buurtboerderij Ons Genoegen afgetreden
> > en vervangen door een interim-bestuur. De samenwerking met het
> > Time-out hotel van Mentrum en het stadsdeel werd opgeschort.
> > Buurtboerderij medewerker Midas vertelt het verhaal vanuit het oogpunt
> > van de vrijwilligers.
> > Ondanks de vele ontwikkelingen die de Buurtboerderij doormaakte is het
> > oude bestuur tot vorige maand blijven zitten. Tijdens dit proces was
> > een van de grootste problemen van het bestuur hun onvermogen om een
> > professionele structuur aan te brengen in een door vrijwilligers
> > gerunde organisatie.

> > Een mijlpaal in dit proces was de samenwerking met het Time-out hotel
> > van Mentrum, een afspraak tussen de beide partijen en het stadsdeel.
> > Er kwam geld op tafel, de boerderij werd gerestaureerd en daarnaast
> > werd het Time-out hotel gebouwd. Afspraken werden gemaakt met Mentrum
> > over de service en zorg die de Buurtboerderij zou leveren. Dat hield
> > in ieder geval in ontbijt en dagactiviteiten. De Time-out cliënten
> > kregen de mogelijkheid zich als vrijwilliger nuttig maken in de
> > Buurtboerderij. Daarnaast zou de Buurtboerderij voor en door de buurt
> > blijven, dat wil zeggen dat de werkzaamheden op de boerderij allemaal
> > door vrijwilligers worden uitgevoerd zoals vanaf het begin al
> > gebeurde.
> > Met Mentrum werd afgesproken dat de cliënten van het Time-out hotel
> > uitbehandelde mensen waren, mensen die aan het einde van een
> > psychiatrisch proces zijn om terug te keren in de maatschappij. Ook
> > werd benadrukt dat het niet om mensen zou gaan die herstellende zijn
> > van een drugs- of drankverslaving.
> > Waarom was dat belangrijk?
> > Midas: ‘Het type vrijwilliger is hier toch in veel gevallen iemand die
> > vrij intensieve begeleiding en een duidelijke structuur nodig heeft.
> > Daar komt bij: onze vrijwilligers verdienen geen geld maar ze krijgen
> > eten en drinken voor de helft van de prijs. Zo’n goedkope "vrijplaats"
> > aan de rand van Westerpark trekt ook bepaalde mensen aan. Hier in de
> > bar staat een tap. Als er niet genoeg toezicht is, wordt er driftig op
> > los getapt. Dat was van oudsher een moeilijk beheersbare situatie voor
> > het bestuur en daar konden ze niet meer problemen bij gebruiken.’
> > Hoe verliep die samenwerking verder?
> > Midas: ‘Naast het verder ontwikkelen van de horecafaciliteiten kwamen
> > op de Buurtboerderij verschillende activiteiten van de grond. Maandag
> > werd muziekavond, dinsdag de health-en-wellnessdag, woensdag was er
> > tekenles, donderdag filmavond en men kon alle dagen in de tuin werken
> > of in de keuken.’
> > Intussen fuseerde Mentrum met Jellinek (verslavingszorg) tot Arkin en
> > raakte het Time-out hotel bevolkt door een ander type cliënt. Een type
> > dat nog niet in de uitbehandelfase is en er kwamen toch mensen met een
> > achtergrond in de verslavingsproblematiek. Door deze ontwikkeling en
> > het nog steeds uitblijven van een structuur waarbinnen vrijwilligers
> > constructief kunnen werken, ontstonden ‘rare’ toestanden zoals de
> > nodige momenten waarin grensoverschrijdend gedrag met drank opviel.
> > Het oude bestuur heeft dat nooit kunnen uitroeien. Dat dit geen
> > veilige omgeving vormt voor mensen die herstellende zijn van een
> > verslaving is evident.’
> > Hoe ging dat nu verder?
> > Midas: ‘Arkin klaagde over het drankgebruik en wilde niet meer
> > betalen. Ook was het zo dat we voor het ontbijt in de praktijk maar
> > één cliënt à 4 euro kregen in plaats van tien. De cliënten komen hun
> > bed niet uit voor het ontbijt en het personeel van Time-out laat ze
> > blijkbaar uitslapen. Bovendien zal wat halen bij Dirk goedkoper zijn,
> > maar enfin, de buurtboerderij kreeg niks. Ook begon Arkin te zeuren
> > dat de activiteiten niet begeleid waren en wilde daar ook niet meer
> > voor betalen. Dat het type cliënt was veranderd werd daar overigens
> > niet in meegenomen. In hoeverre moet je die Time-outers aan de hand
> > nemen, was de vraag?’
> > En hoe ging het met de vrijwilligers?
> > Midas: ‘Er was sprake van een situatie die zich kenmerkte door het
> > ontbreken van een omlijning van de taken, geen respect bij overvraging
> > en uiteindelijk ruzie. Een vrijwilliger weet hier niet waar hij/zij
> > aan toe is. Dit mág ik, dat niet. Een vrijwilliger wordt vaak
> > leeggezogen omdat er in de organisatie zo veel gaten vallen. Heeft
> > iemand zich aangemeld voor bijvoorbeeld één dagdeel dan moet je die
> > niet de volgende dag weer gaan bellen voor invaldienst en de dag
> > daarop weer en weer en oh, kan je ook koken? Timmeren? Tuinieren,
> > kortom... Iemand gaat zich verantwoordelijk voelen voor de toko, gaat
> > vervolgens denken dat de toko van hem is, wordt nooit betaald, neemt
> > nog een extra biertje en is na zes maanden opgebrand. Ook bijvoorbeeld
> > omdat een andere vrijwilliger zijn usurperende gedrag niet pikt. Mondt
> > vaak uit in hanenruzies. Zo hebben we in de afgelopen twee jaar
> > ongeveer tweehonderd vrijwilligers "erdoor gedraaid". Een vrijwilliger
> > moet weten wat zijn verantwoordelijkheden zijn, hij moet de
> > protocollen weten, de structuur en het beleid; dan ontstaat er een
> > werkbare situatie. Denk maar aan de Buurtwerkplaatsen. Dat is een
> > organisatie met veel vrijwilligers en gericht op dagbesteding voor
> > mensen die in de maatschappij (nog) niet of moeilijk hun plek kunnen
> > vinden, en waar de structuur wel deugt.’
> > Het lijkt erop dat een belangrijke taak voor het interim-bestuur erin
> > ligt om nieuwe structuren te implementeren om de boerderij een veilige
> > en constructieve omgeving te maken voor vrijwilligers en Time-outers.
> > De eerste stappen zijn gezet?
> > Midas: ‘Het oude bestuur hield alles te veel in eigen klauwen en deed
> > ook het beheer. Dat gaat natuurlijk niet want het beheer moet aan het
> > bestuur verantwoording afleggen. Wij pleiten nu voor betaald beheer.
> > Daarnaast komt er na het interim-bestuur een extern bestuur van mensen
> > die uit andere organisaties worden geworven. Huidig bestuurders Paul
> > en Jupijn gaan een toeziend orgaan vormen; dat moet waarborgen dat de
> > Buurtboerderij voor en door de buurt blijft en niet ingelijfd wordt.
> > We hebben momenteel constant overleg; met de activiteitencoördinator,
> > de vrijwilligerscoördinator, de vrijwilligersraad, het bestuur, het
> > stadsdeel en Arkin. Dit moet zijn vruchten gaan afwerpen zodat er hier
> > een structuur ontstaat waarin vrijwilligers en Time-out cliënten
> > veilig en constructief een daginvulling kunnen vinden. En oh ja, de
> > bar is nu alleen maar open van 17.30 tot 21 uur en dinsdag is
> > alcoholvrij.’

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 Een stukje uit het Parool over één van de vrijere plekken in de stad...

 

Amsterdam - Het levert een hoop gedoe op als iedereen mag meedoen, maar vrijwilligers hebben er ook voor gezorgd dat de Buurtboerderij erbij ligt zoals hij erbij ligt. Een groene idylle in Westerpark.

tekst maaike schoon foto's jeroen oerlemans

Zo'n vier jaar geleden bezocht Lidy Boeykens (nu 60) de begraafplaats Sint Barbara in Westerpark. Het was in de winter, het was koud, er lag een pak sneeuw. Ze liep wat verder de Spaarndammerdijk af, toen haar oog viel op een bord. 'Buurtboerderij'. 'Kom gerust een kop koffie halen', stond eronder. Dat deed ze. Ze is er nooit meer helemaal weggegaan.

Dat geldt voor veel bezoekers en vrijwilligers op de Buurtboerderij. Ze zijn ooit komen aanwaaien, met vrienden mee, of kwamen met de kinderen eieren zoeken tijdens Pasen. Nu komen ze elke zondag, en soms nog vaker. Ze doen kleine klusjes, maaien het gras, bakken pannenkoeken en doen de afwas. Allemaal samen, allemaal in overleg. Een groene oase in de stad.
Lekker rustig.

De boerderij werd in 2001 gekraakt. Het stadsdeel had het pand lange tijd verwaarloosd: de muren en het dak steunden op palen, de hooizolder was onbegaanbaar en de wind blies door de muren heen. Gewapend met plastic zeil en thermoskannen koffie bezetten de krakers 's ochtends vroeg het pand. Het plan dat het stadsdeel had voor de boerderij - verkopen aan een particuliere ondernemer - moest het raam uit. Beetje bij beetje werd het pand opgeknapt. En werd het ook een koffiehuis, een theehuis, een pannenkoekenhuis. Met twee belangrijke uitgangspunten: laagdrempelig en voor de buurt.

Eugène Leusden werkt zo'n tweeënhalf jaar als vrijwilliger op de Buurtboerderij. Nu co-ordineert hij de vrijwilligers, een groep van ongeveer zestig man. "We zijn natuurlijk nog steeds laagdrempelig, al mogen er wel wat meer jongeren bij. En de groep mag wat minder wit." De boerderij timmert aan de weg met allerlei activiteiten, zoals de 'tuingroep', die elke vrijdag bijeenkomt om de moestuinen bij te houden.
Of de weggeefwinkel, waar mensen uit de buurt kleren en andere spullen kunnen brengen en ook zelf weer gratis kunnen shoppen. Vooral een succes bij de vrouwelijke bezoekers, volgens Leusden.

"Joehoe!," roept vrijwilliger en levend kunstwerk Fabiola. Vandaag gekleed in roze jurk, een broek, een blauwe bloemenjas en met glitters op de wangen. Fabiola heeft 'dagdienst', met Bas en Mirjam. Erg druk is het op deze zondagochtend nog niet. Elders in de stad vindt de Dam tot Damloop plaats, de autovrije zondag zorgt voor allerlei autoloze drukte, maar de Buurtboerderij heeft vandaag geen speciale activiteiten gepland. Tijd voor een kop koffie dus.

De Buurtboerderij is sinds 1 september weer open, na een grootscheepse renovatie die in april vorig jaar was begonnen. De vrijwilligers huisden zolang in een weiland verderop, waar een rood-gele keukenwagen, een Mongoolse tent - een yurt - en de weggeefwinkel stonden. 'Halte Buurtboerderij'. De oorspronkelijke boerderij werd intussen voor 1,2 miljoen verbouwd en GGZ-instelling Mentrum zette er pal naast een filiaal neer.

De oude voorgevel van de boerderij werd in ere hersteld, en mag nu officieel monument heten, de achterkant - waar vroeger de koeien stonden - doet dienst als restaurant en keuken. Leusden: "De architect heeft alles wat hij kon laten zitten, laten zitten. Zoals hier," zegt hij, wijzend op wat een inbouwkast lijkt en waar nu schoonmaakspullen staan. "Hierin sliepen vroeger mensen." De hooizolder is compleet gerenoveerd en doet dienst als cursusruimte en vergaderzaal. In de voorkamer ligt nog de originele vloer. De kamer zal waarschijnlijk dienen als spelletjesruimte, later in het jaar, als het koud wordt.

Nogal een verschil met de beginperiode: in het dak zaten grote gaten, wat voor een natte boel zorgde tijdens regenbuien. Alle ramen waren ingeslagen. De keuken bestond uit een allegaartje van pannen en tafels, en op een klein gasfornuis werden de pannenkoeken gebakken. Nu staat er een afwasmachine en een gigantisch glimmend fornuis. De pannenkoeken zijn gebleven.

Het stadsdeel wilde wel geld pompen in de boerderij, maar onder een paar voorwaarden. Eén daarvan was de bouw van de time-outvoorziening van Mentrum. Een 'hotel' voor mensen die tegen een crisis aanzitten en even op adem moeten komen. En voor cliënten die pas uit een kliniek komen en weer moeten wennen aan een normaal leven. De boerderij moest een belangrijke rol krijgen bij het herstel van de hotelgasten. En dat leidde tot nogal wat discussies binnen de oorspronkelijke groep krakers. De boerderij kon onmogelijk laagdrempelig blijven als er alleen maar psychiatrische
patiënten rondliepen, vond de één. De boerderij moest behouden blijven, en als dat kon met het geld van het stadsdeel, dan moest dat maar, vond een ander.

Jupijn Haffmans - voormalig raadslid van Amsterdam Anders/De Groenen - trad in die tijd op als onafhankelijk voorzitter om de discussies in goede banen te leiden. Nu zit hij in de Commissie van Advies, met het stadsdeel en Mentrum. "Het waren een soort buurtvergaderingen. Iedereen kwam langs, en iedereen wilde zijn zegje doen." Langzamerhand ontstonden twee kampen: diegenen die alles zo vrij mogelijk wilden houden, zonder inmenging van het stadsdeel, en een groep die vond dat de boerderij wel wat structuur kon gebruiken.

"En dan waren er nog de mensen die daartussenin zitten," aldus Haffmans. "De situatie was soms licht ontvlambaar. Zeker de helft van de oorspronkelijke groep vrijwilligers is afgevallen. Er waren mensen die zich jarenlang voor de boerderij hadden ingezet, en opeens te horen kregen dat het allemaal een andere kant op ging. Die waren daar natuurlijk niet blij mee."

Vooral tussen bestuurslid Hendrik Hobbelink en penningmeester Jan-Willem Piet leek het niet echt te vlotten. In de notulen van een bestuursvergadering zegt Piet: 'Ik wil niet in een bestuur met Hendrik als voorzitter. Ik denk dat Hendrik de boerderij niet goed naar buiten toe zal vertegenwoordigen, en ik hoor ook te veel gebabbel, het schiet niet op.'
Hobbelink reageert met: 'Ik heb bezwaren tegen de manier waarop Jan-Willem bestuurt. Dat kan meer open.' In een ingezonden brief naar de krant stelt Hobbelink verder dat het de 'verdeel- en heersmethode' van Piet is die zorgt voor problemen. Het verschil van inzicht leidt uiteindelijk tot het aftreden van Hobbelink. "Ach, mensen veranderen. Dingen blijven nooit hetzelfde," antwoordt Jan-Willem Piet nu relativerend, op de vraag waarom hij wel is gebleven en anderen zijn vertrokken.

De dingen blijven inderdaad nooit hetzelfde. "In de begintijd was het chaotischer, anarchistischer," zegt Fabiola. "Dat had wel wat, nu zijn er meer regels. Het is wat formeler."

Vrijwilliger Bas: "Er is meer orde. Maar goed, de mensen maken de sfeer.
En de mensen komen nog steeds."

Fabiola: "En de sfeer is hier heel anders dan elders. Hier kun je nog met eigen initiatieven komen. Ik wil bijvoorbeeld poëzieavonden gaan houden, en modeshows. Hier kan dat allemaal. Alles kan. Je moet het wel heel bont maken wil je hier worden weggestuurd."

Bas: "Je werkt natuurlijk met allemaal vrijwilligers, die kun je niks opleggen. Het is geen bedrijf. Die mensen krijgen er niets voor betaald. Maar ze voelen zich wel heel betrokken. Dan krijg je soms discussies."

Fabiola: "Maar in vergelijking met vroeger is er nu meer rust. Dat merk je."

Bovenop alle interne strubbelingen kwam nog een tegenvaller. De moestuin waar de vrijwilligers zo hard aan hadden gewerkt, bleek vervuild te zijn.
In de grond zat onder meer lood en zink, waardoor de zelfgekweekte courgettes en munt konden worden weggegooid. En dat terwijl de boerderij juist zo biologisch mogelijk bezig wilde zijn. De groenten werden verwerkt in de maaltijden die ze voor een zacht prijsje (rond de vijf euro)
aanboden. "Zo'n beetje overal waar koeien hebben gestaan, moest de grond worden gesaneerd," zegt Leusden, kijkend naar de nieuw aangelegde tuintjes die enkele tientallen centimeters 'op' de grond liggen. De maïs staat er wat zielig bij. "De nieuwe groenten stellen helaas nog niet zo veel voor. We zijn pas laat in het jaar hier gekomen, dus ze hebben nog niet de tijd gehad om echt tot bloei te komen. Volgend jaar hopen we echt te kunnen koken uit de tuin."

De ingrediënten voor de maaltijden komen voorlopig bij de boer vandaan.
Een biologische, dat wel.

Van een dagje Buurtboerderij knap je op, vinden de vrijwilligers. Een stukje natuur, toch vlak bij de stad, met die uitgesproken vrije sfeer.
Dat maakte de boerderij de ideale plek voor de time-outinstelling van Mentrum, of Arkin, zoals de organisatie nu heet. Na alle discussies en obstakels is er uiteindelijk toch een gebouw verrezen, van donker hout.

Eigenlijk valt het nauwelijks op: er staat een rij bomen voor en de architect heeft bepaald dat er mos op de daken moest komen. Een groene bedoening. De time-out biedt plaats aan veertien 'gasten'; van cliënten spreken ze hier niet. "Wij zijn nadrukkelijk geen kliniek," aldus Ivo Bosman, verpleger in de instelling. "We zijn ook geen crisisopvang: mensen komen hier juist om een crisis te voorkomen. En voor mensen die net uit de kliniek komen, zijn we een soort station tussen de kliniek en thuis."

Afgezien van de kinderstemmen en wat vogelgeluiden die van buiten komen, is het opvallend stil in het gebouw. De twee gasten die er nu zitten, zijn erop uit. Ze hoeven dus niet de hele dag op de boerderij rond te hangen.
Maar ze eten er wel. Bosman: "Ze kunnen hier ook wel koken, maar het is uiteindelijk de bedoeling dat ze daar lunchen en 's avonds eten."

Daarnaast heeft de boerderij een sociale functie, met alles wat er te doen is. "Op die manier kunnen de gasten weer wennen aan het leven in de maatschappij," aldus Bosman. Ze mogen dus vrijwilligerswerk doen in de boerderij. "Maar als ze de hele dag shaggies zitten te roken op een bankje, vind ik het ook prima. Lekker doen waar je zelf zin in hebt."

Just, vrijwilliger, wil wel even 'een gerucht' de wereld uit helpen "Het is hier geen psychiatrisch gebeuren. Hier komt van alles; van grachtengordeltypes tot zwervers. Dit is een beetje de rafelrand van de stad, dingen gebeuren hier gewoon, zonder dat er gelijk een stempel op wordt geplakt."

Just is in het dagelijks leven pianist en organiseert elke maandag muziekavonden op de boerderij. Balkan, blues, jazz, singer-songwriter; het komt allemaal langs. "We houden hier ook wel eens een feest, we moeten toch zelf de broek op zien te houden. Maar het is hier geen trendy hotspotdingetje, hoor."

Lidy Boeykens zit met 'buuf' Annetta Waij (31) onder één van de fruitbomen. Een plastic tas van Lidl zit mudvol kastanjes, verzameld door Waijs zoon Davian (6). De zakken van zijn trainingsbroek puilen inmiddels ook uit. "Wij wonen op de Haarlemmerweg, heel dicht bij de snelweg," zegt Boeykens. "Hier is het zo heerlijk rustig, ik kom hier al jaren om te mediteren."

Ze zijn te spreken over de renovatie, 'al had de oude boerderij ook wel wat'. Boeykens: "Dat gebouw viel bijna helemaal uit elkaar, maar dat was juist wel grappig. En in de winter zaten we met z'n allen in de deel, rond de open haard. Met je jas aan en een kop koffie in je handen."

Buurvrouw Annetta: "Het is hier geweldig, kinderen kunnen nog gewoon rondrennen, zonder dat je constant op ze moet letten. Met Pasen komen we hier altijd eieren zoeken. En Davian heeft het er de hele week al over dat hij hier kastanjes gaat rapen." Haar dochter Katka komt het liefst voor de kastanjes en de pannenkoeken. En de weggeefwinkel, natuurlijk. "Kijk," zegt ze. "Ik heb net een heel mooie jurk uitgekozen."

Tik 'Buurtboerderij' in op YouTube en je krijgt een filmpje van de oude garde, heftig met elkaar in discussie over waar het heen moet met de boerderij, en hoe. Zo heftig gaat het er allang niet meer aan toe, al wordt er nog wel druk vergaderd, over alles. De wekelijkse vrijwilligersvergadering trekt meestal wel een man of twintig. En iedereen mag nog steeds zijn zegje doen. Maar de angel is er wel een beetje uit, doordat de toekomst, sinds de inmenging van het stadsdeel en de komst van Mentrum, wel zo'n beetje vastligt. Just: "Ze zeggen vaak: het is een heel gedoe, maar dan heb je ook wat." Hij kijkt tevreden om zich heen. "En nu hebben we wat."

Het Parool 04-10-2008

-----------------------------------------------------------------------

 

Buurtboerderij Ons Genoegen

Amsterdam, donderdag 18 december 2008

PANNENKOEKEN EN KOFFIE VOOR EEN EURO

Buurtboerderij Ons Genoegen aan de Spaarndammerdijk is er voor iedereen. Het is een plek waar mensen in een landelijke omgeving tot rust kunnen komen, maar ook een feest kunnen geven en tegen schappelijke prijzen iets kunnen nuttigen. Van ontbijt, lunch of diner tot een eenvoudige pannenkoek of een gewone kop koffie. Sinds dit najaar is de gerenoveerde boerderij weer geopend voor publiek.

“We zijn nog druk bezig met het opzetten van activiteiten”, vertelt Jan Willem, coördinator bij de Buurtboerderij. “Er loopt al het één en ander hoor. Bijvoorbeeld onze weggeefwinkel waar mensen uit de buurt gratis spulletjes kunnen brengen of halen. Na de kerstvakantie starten we op woensdagmiddag met tekenlessen voor kinderen. En in de lente kunnen vrijwilligers aan de slag in de moestuin. Ondertussen zorgt een speciale werkgroep voor de verdere aankleding van het gebouw en zeven dagen per week zijn er al heel wat vrijwilligers in de weer in de keuken en het restaurant.”

Buren
Aan de rand van het Westerpark, naast de Buurtboerderij, is Mentrum - onderdeel van Arkin - een Time-Outvoorziening gestart. Dit ‘hotel’ is bedoeld om de overgang naar het gewone leven te vergemakkelijken voor mensen die net zijn ontslagen uit een psychiatrische kliniek of bij wie opname kan worden voorkomen. Bij de Buurtboerderij kunnen deze cliënten hun arbeidsritme hervinden door werk in de moestuin, de keuken of de bediening. Jan Willem: “Onze buren zijn van harte welkom om aan te schuiven bij onze maaltijden en als vrijwilliger mee te werken bij onze activiteiten.”

Informatie
De Buurtboerderij is altijd op zoek naar vrijwilligers. Er is een rooster met ochtend-, middag- en avonddiensten. Bel voor meer informatie met vrijwilligerscoördinator Eugene Weusten via 06-38824797 of kijk op www.buurtboerderij.nl.

http://amsterdam.jekuntmeer.nl/nieuws/88

-------------------------------------------------------------

 

 

 091012

WESTERPARK - In oktober zijn er allerlei activiteiten op Buurtboerderij Ons Genoegen. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Programma: open podium, maandag vanaf 21.00 uur (gratis); yoga, dinsdag van 19.30-21.30 uur (5 euro); taarten bakken, vrijdag vanaf 10.30 (gratis); Mindfullness, dinsdag van 10.00-11.00 uur (gratis); schaken, dinsdag rond 17.00 uur (gratis); klaverjassen, donderdag vanaf 19.30 uur (gratis); stoelmassage, woensdag tussen 13.00-16.30 uur (gratis); kinderdans, woensdag van 10.45-11.30 uur (voor 2-5 jaar), 13.00-14.00 uur (voor 5-8 jaar) en bij genoeg aanmeldingen van 14.00-15.00 uur (voor 5-8 jaar). Aanmelden voor de kinderdans: activiteiten@buurtboerderij.nl.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 091106

Mentrum
zende buurtboerderij van Stadsdeel Westerpark voor de maaltijden. ...
teruggegrepen op de faciliteiten die Mentrum hiervoor heeft. Aanmelden ...
<http://www.mentrum.nl/docs/File/Locatie%20folders/ME-B1.06%20TimeOut.pdf>

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

091230 

Datum: 30 december 2009 18:57
Interne vacaturemelding
Voor de buurtboerderij ´Ons genoegen´ zijn we per direct op zoek naar. 2
Beheerders m/v, voor 16 tot 24 uur per week (44% dienstverband) ...
<http://www.deregenboog.org/cms/upload/files/091221%20Vacaturetekst%20beheerder%20buurtboerderij.doc>


Interne vacaturemelding
Voor de buurtboerderij ´Ons genoegen´ zijn we per direct op zoek naar
2 Beheerders m/v, voor 16 tot 24 uur per week (44% dienstverband)
 
Taken

Is samen met collega's verantwoordelijk voor een goed verloop van de buurtboerderij

Is medeverantwoordelijk voor ontvangst en begeleiding van klanten, vrijwilligers en stagiaires

Heeft een aantal administratieve taken die voortvloeien uit het werk in de buurtboerderij

Speelt een actieve rol bij het implementeren en continueren van nieuwe projecten

Verantwoordelijk voor inkoop en kasbeheer

Adviseert over beleid en verbeteringen

Implementeert beleidsbeslissingen in de buurtboerderij, heeft de dagelijkse leiding in de buurtboerderij

Representeert de buurtboerderij naar buurt en gasten

Er wordt gewerkt volgens rooster. (avonden en weekenden)
 
Functie eisen

Tenminste afgeronde relevante opleiding op MBO niveau;

Diploma sociale hygiëne strekt tot de aanbeveling;

Min. 2 jaar relevante werkervaring;

Communicatief, goede begeleidende kwaliteiten, enthousiasmerend,
stressbestendig, flexibel, doortastend, actief, initiatiefrijk.

Goed in teamverband kunnen samenwerken

Een ondernemende, besluitvaardige persoonlijkheid

Resultaatgerichtheid

Zelfstandig kunnen werken

Zeer goede communicatieve vaardigheden
Plaats in de organisatie:

In de buurtboerderij werken twee afdelingen samen: de afdeling Informele Zorg, onder leiding van de manager Informele Zorg, en de afdeling Werk en Activering, onder leiding van de manager Werk en Activering. De beheerder ontvangt in eerste instantie hiërarchisch en rechtstreeks leiding van de directeur.
Arbeidsvoorwaarden volgens CAO GGZ. Salaris bedraagt (FWG 45) min. € 1690,-- en max. € 2876,-- op basis van 36 uur. Er wordt voor deze vacature intern binnen de buurtboerderij en De Regenboog Groep geworven. Bij gelijke geschiktheid genieten kandidaten van de buurtboerderij de voorkeur. Het betreft een functie voor minimaal een jaar. Voor vragen kunt u op werkdagen bellen met Hans Wijnands, directeur (06-25 008 567).
Sollicitaties met CV dienen uiterlijk donderdag 31 december 17:00 uur binnen te zijn bij De Regenboog Groep, Postbus 10887, 1001 EW Amsterdam, t.a.v. Leo de Kam of per mail: info@deregenboog.org. Gesprekken vinden plaats op woensdag 6 januari.

Zie voor meer informatie ook www.deregenboog.org, www.vriendendiensten.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

100226

 Buurtboerderij Ons Genoegen | de Buurtboerderij
Buurtboerderij Ons Genoegen. Welkom op de nieuwe website van de
Buurtboerderij! De Buurtboerderij is er voor iedereen. Het is een plek waar
mensen in een ...
<http://www.amoc-dhv.org/nl/node/2>

-------------------------------------------------------------------

 

 

100316 

Vrijwilligers | de Buurtboerderij
De Buurtboerderij is een gezellige open ontmoetingsplek in een prachtige
... Wij zijn altijd op zoek naar enthousiastelingen die ons team willen
komen versterken ... Inhoud © 2010 Buurtboerderij Ons Genoegen | Alle
rechten voorbehouden. ...
<http://www.amoc-dhv.org/node/3>

------------------------------------------------------------------

 

 

100406 

Stadsdeelkrant
Buurtboerderij Ons Genoegen in Westerpark is een bijzondere plek. Het ligt
vlakbij Sloterdijk in een verrassend landelijke omgeving, met prachtig
uitzicht ...
<http://www.westerpark.amsterdam.nl/aspx/download.aspx?nocache=true&file=/contents/pages/268460/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Bijkomen in de buurtboerderij

Buurtboerderij Ons Genoegen, gelegen in een lommerrijk achterafhoekje van het Westerpark in Amsterdam, is een plek waar buurtbewoners, vrijwilligers en mensen met psychische aandoeningen elkaar op een spontane manier ontmoeten. Op Psy.nl een filmpje!

Ggz-insteling Arkin heeft met het stadsdeel en de buurtboerderij een overeenkomst gesloten zodat hun cliënten van de belendende Time Out-voorziening mee kunnen draaien op de buurtboerderij. De Time Out is bedoeld voor mensen met lichte psychiatrische problemen die er even uit moeten om een crisis te voorkomen of juist vanuit een opname een tussenstap nodig hebben voor ze weer naar huis gaan. De filosofie van de buurtboerderij is dat werken en recreëren op de boerderij helend en gezondmakend is.

©Psy, 17-05-2010


 

 div.

Make a Free Website with Yola.